Delen

Zilver

De glans van zilver

Bij Zilver.nl zijn we al meer dan 30 jaar iedere dag bezig met zilver, de glans van zilver en de mogelijkheden die er zijn om zilver te bewerken maken onze passie nog steeds groter. De glans van zilver heeft Hollanders altijd bekoord zelfs meer dan goud. In Nederland hebben we dan ook een lange, boeiende geschiedenis met een levendige zilverhandel.

In de middeleeuwen waren kerken de grootste afnemers van zilver, zo werden er zilveren monstransen, kandelaars en avondmaalsbekers bij zilversmeden besteld. Gemeentes en stedelijke overheden bestelden zilveren ambtsketens en gildehorens. In de 17e en 18e eeuw gaat men zilverwerk ook binnenshuis gebruiken. Rijke burgers bestellen zilveren bestekken, schalen, serviesgoed en zilveren kandelaars. Maar ook persoonlijk zilver komt in trek zo worden er door mannen zilveren knopen en zilveren gespen gedragen. De vrouwen droegen zilveren oorijzers en zilver tuigjes. 

In het midden van de 18e eeuw/ 19e eeuw wordt zilver ook bereikbaar voor een bredere laag van de bevolking. In deze tijd worden er heel veel zilveren gebruiksvoorwerpen bij zilversmeden besteld zoals: lodereindoosjes, snuifdozen, tabaksdozen, zilver naaigerei en lepels voor velerlei doeleinden. Deze zilveren voorwerpen vertellen ons veel over de tijden van toen, hoe men leefde, werkte, lief had en hoe men omging met nieuw leven en de dood.

De boeiende zilvergeschiedenis lijkt te eindigen na de 60er jaren als het roestvrijstaal, plastic en veel wegwerprommel zijn intrede doet. Gelukkig komt er nu een kentering en is men zich meer bewust van de schoonheid, de duurzaamheid en de glans van zilver.

Bekijk onze collectie Antiek Zilver

Het edelmetaal zilver

Zilver is een scheikundig element Ag. In de natuur komt zilver in verschillende vormen: als zuivere klompjes zilver maar ook als erts in combinatie met zwavel of met andere metalen en in zilverzouten. Zilver kan in zijn zuivere vorm niet gebruikt worden dan is het metaal te zacht, daarom is er altijd sprake van een zilverlegering of een zilvergehalte.

Zilver hergebruiken door sieradenmerken Kennisbank Zilver.nl

Lees meer over het metaal zilver, het delven en verwerken in het blog: Edelmetaal zilver een lust voor het oog

De leeftijd van zilver bepalen

Het gehalte van zilver was vroeger heel belangrijk omdat het arbeidsloon niet hoog was, bepaalde het gewicht aan zilver voor het overgrote deel de prijs van een zilveren voorwerp. Om dit gehalte te waarborgen werd het zilvergilde opgericht, die het voorwerp op gehalte testte en het van zilvermerken voorzag. Deze zilverkeuren maken het antieke en oude zilver nog leuker om te verzamelen omdat het mogelijk is om de maker, de plaats en het jaartal waarin het gemaakt is op te zoeken.

Zilverkeuren kunt u opzoeken in onze Zilverkeurendatabase

Zilver bewerken

Zilver is een prachtig edelmetaal wat zeer geschikt is om te bewerken en waar al eeuwen de mooiste voorwerpen en sieraden van worden gemaakt. Men begon met een platte plaat zilver en door hameren, smeden, schuren, vijlen, zagen en polijsten ontstonden de mooiste zilveren stukken.

Lees ook het blog: Zilver bewerken en versieren: hoe gaat dat in zijn werk?

Waardoor wordt zilver zwart

Zilveren voorwerpen en zilveren sieraden verkleuren naar verloop van tijd. Deze aanslag is een gevolg van een chemische reactie tussen zilver, vocht en zwavelhoudende gassen uit de omgeving. De zilveraanslag begint met een gele gloed, deze is makkelijk te verwijderen met een zachte doek, een beetje opwrijven is dan genoeg. Na het geel kleurt het zilveren voorwerp of sieraad van bruin naar zwart. Deze aanslag is niet schadelijk voor het zilver en ook niet voor de draagster of gebruikster maar mooi is het natuurlijk niet. De snelheid waarmee deze aanslag komt ligt aan de omstandigheden, is het vochtig of zit er veel zwavel in de lucht dan gaat het verkleuren sneller. 

Uw zilver verkleurt het minst als u het veel gebruikt en/of draagt. Komt het ongebruikt in de kast te liggen dan verkleurt het sneller. Dit verkleuren is helemaal niet erg, met een oude zachte katoenen doek en een beetje zilverpoets is het artikel zo weer blinkend schoon. Kijk onder het poetsen is hoe mooi het zilver glanst en hoe mooi het zilveren sieraad of zilveren voorwep is gemaakt. 

Tegenwoordig worden veel zilveren sieraden voorzien van een laagje rhodium, door dit rhodineren blijft het sieraad langer mooi maar na verloop van tijd slijt het laagje en zal het zilver toch aan gaan slaan. Uw sieraden af en toe opwrijven is dan voldoende.

Heeft u zilver kettingwerk of zilveren miniaturen die verkleurt zijn dan kunt u deze onderdompelen in de Hagherty Silver dip, daarna afspoelen en ze zijn weer fris. U kunt ook een bakje met een blaadje aluminium folie maken met soda en het zilverwerk en hier heet water bijgieten, het bruist dan het zilver schoon. 

Zilver verkopen

Wilt u, uw antieke zilver verkopen? Wij vragen u denk er nog eens over na.

Lees ons blog: Uw zilver verkopen? 10 Redenen om het NIET te doen

Bekijk ook onze collectie:

Zilver

Antiek zilver